Entrada del blog

Arxius del blog

Entrada del web
(bibiloni.net)

Cercador de notes

Contacte privat

Contactar amb Gabriel Bibiloni

 


  RSS 2.0

 

Pàgines de llengua i sociolingüística elaborades per l'autor

 

Com s'ha d'escriure?

 

 

Web recomanat

 

Web recomanat

 

Web recomanat

Més sobre la llengua d'IB3

(06/05/2005)


Si la cosa no es desbarata, els informatius d’IB3 –no oblidem que parlam només dels informatius– es veu que faran servir un català que he qualificat de normal, normatiu i correcte. Això és tant com dir que s’ha descartat l’opció que molts temíem –la llengua dialectal i macarrònica–, i això és un fet molt important en la línia que hauria de portar a la consolidació d’un model de llengua formal a les Illes que no sigui objecte de cap mena de manipulació política o partidària. A les societats normals dretes, esquerres, extremes dretes i extremes esquerres discuteixen per moltes coses, però no per articles i pronoms. La declaració de satisfacció que vaig fer per l’encert lingüístic, en termes generals, d’IB3 és el mateix que dir que el gonellisme és un fenomen que es pot donar per fracassat i en vies de liquidació. No s’han atrevit a fer un informatiu amb llengua de taverna, i ningú no ha mostrat cap queixa per l’idioma emprat, ni tan sols el diari especialista en el tema.
Però després hi ha més coses. Es veu que en els despatxos hi ha estirades i empentes. M’assabent per Tribuna Mallorca que Carme Cifuentes –una ex-alumna meva la preparació i competència de la qual puc garantir– ha estat víctima de bugaderies lingüístiques gens exemplars. Es diu que de dalt prohibeixen mots com prou i menys de manera innegociable. Bé, és el mateix que fan els de la bugaderia lingüística de TV3, que van prohibir paraules com enguany o cercar. És a dir que en això els dos ens van pel mateix camí i mereixen idèntics arrambatges. La diferència és que a TV3 els bugaders són els (o alguns) lingüistes, i a IB3 són els (o alguns) polítics, i contra els lingüistes. Ja veurem quines bestieses arriben a fer.Respostes: 4 comentarisEs catalanistes mallorquins són molt més hàbils: no prohibeixen de manera expolícita cap paraula reconeguda per s'IEC, però si han de triar entre una forma mallorquina i una altra de barcelonina, trien sa de Barcelona i punt. Així sa mallorquina va quedant arraconada, i segurament esperen que arribi es dia que ningú recordi que existeix.

No mos enganem: de sa mateixa manera que es castellanisme té fortes connotacions polítiques, es catalanisme també en té. Es primers volen castellanitzar es mallorquins i fer una Espanya monolítica; es segons els volen catalanitzar i fer uns "països catalans" igualment monolítics. Denunciar ses mangarrufes polítiques des castellanisme i callar davant ses maniobres des catalanisme ès un gran acte de cinisme.

En Bibiloni no vol que discutiguem d'articles ni de pronoms. Simplement, li hem de donar sa raó. El mana i noltros obeïm.

Ho ha dit Lluís Cerdó Fernández (07/05/2005)No contaminis tant lluis que tos sabem quina bota duus.més info...mallorqui.net

Ho ha dit ... (09/05/2005)No pateixis, Lluís. Jo em vaig presentar fa poc a una plaça de lingüista d'IB3 i no em van acceptar. Potser no els va fer gaire gràcia que fos treballador de l'IEC des del 1988... Com pots veure hi ha limitacions i tries per totes bandes.

Ho ha dit Lluís Pérez-Carrasco (09/05/2005)No pateixis, Lluís. Jo em vaig presentar fa poc a una plaça de lingüista d'IB3 i no em van acceptar. Potser no els va fer gaire gràcia que fos treballador de l'IEC des del 1988... Com pots veure hi ha limitacions i tries per totes bandes.

Ho ha dit Lluís Pérez-Carrasco (09/05/2005)