Entrada del blog

Arxius del blog

Entrada del web
(bibiloni.net)

Cercador de notes

Contacte privat

Contactar amb Gabriel Bibiloni

 


  RSS 2.0

 

Pàgines de llengua i sociolingüística elaborades per l'autor

 

Com s'ha d'escriure?

 

 

Web recomanat

 

Web recomanat

 

Web recomanat

Fins quan?

(14/12/2005)

Ha tornar a passar. Una vegada més uns membres de la policia espanyola han humiliat un català –en aquest cas una ciutadana mallorquina– pel simple fet de dirigir-se a ells en la llengua –diuen que oficial– del país on la vexada va néixer i els vexadors es troben accidentalment. Per a aclarir-nos a nosaltres mateixos hauríem de fer la llista, encara que sigui llarga, i dur-la rigorosament al dia. Fins i tot, potser podria interessar a alguns organismes internacionals.
Joana Estarellas i Dolç, la víctima, i totes les víctimes d'aquesta situació –Toni Mestre, Maria de Lluc Mayol, per posar només uns casos que em vénen al cap, tots mallorquins– són tota una mostra de dignitat personal i nacional, i hauríen de rebre les més clares expressions de reconeixement i admiració per l'exemple donat als seus conciutadans. Amb ciutadans exemplars un país en situació difícil agafa forces per tirar endavant.
Però és evident que aquests episodis no sols no cessaran sinó que es faran més espessos. Per dues raons. Una, perquè de cada vegada hi haurà més persones sense por que plantaran cara i aniran als mitjans de comunicació i a les instàncies on es denuncien les agressions als drets lingüístics. I, l'altra, perquè els vexadors no fan els més mínims comptes de canviar d'attitud. Ells estan convençuts que per molta denúncia que hi hagi no els passarà res. Ells miren un parell de metres per damunt l'espatlla de qualsevol catalanoparlant, no perquè duguin un uniforme o una arma sinó per la nació a què pertanyen. Fins i tot el senyor delegat del Govern espanyol, que teòricament els comanda, el veuen com un membre de la nació que durant tres segles ha après a encongir-se davant els seus uniformes. I el senyor delegat, encongit, no farà res més enllà de les paraules rituals per a tranquil·litzar els ofesos. Per tant, això continuarà. Llevat que un dia aquest poble digui prou i els indiqui el camí de retorn. Llavors de res els serviran els fums, els uniformes i les armes.


Respostes: 6 comentarisTan sols volia afegir el cas del veí de Sineu (Jaume Coll) que el dia 2 d'agost de l'any passat també va patir una humiliació per parlar català.

Ho ha dit Miquel (14/12/2005)Hauriem de fer una recopilació de abusos i discriminacions, no creus? Ja sé que és difiícil però seria molt important per demostar que a les illes aquests actes passen habitualment i no son casos aïllats.

La teva llista sobre el PP, circula per tot internet, enhorabona!

Ho ha dit Jaume (15/12/2005)Crec que ho pagaria arreplegar i arxivar tots els casos d'humiliació racista de què som víctimes els catalans per part dels espanyols. Aniria bé fer-ne una informada anual i denunciar-la a les més altes institucions europees.
No poseu gens en dubte ni una mica que, si els insultats, retinguts i maltractats, en lloc d'ésser catalans, fossin subsaharians per parlar en bantú o nord-africans per parlar en àrab -i ja no diguem si fossin francòfons per parlar francès o hispans per parlar espanyol!- tota la progressia de Catalunya, d'Espanya, de França i d'Europa pegaria el crit de S.O.S. RACISME al cel.
Una altra cosa que hauríem de fer els catalans és l'objecció fiscal mentre els dos estats (tres si comptam Itàlia) que ens cobren per en teoria defensar-nos com a ciutadans "seus" no només permeten i fan els ulls grossos davant les agressions lingüístiques de què som víctimes, sinó que, fins i tot, sovint els protagonistes són funcionaris d'aquests estats. Veuríeu si començarien a mirar una mica més prim, si els començàssim a pegar allà on més mal els fa, que és a la butxaca.

Ho ha dit Jordi Caldentey (16/12/2005)Hi ha dos lligams referits a en Jaume Coll a normalitzacio.net, quan la guàrdia civil el du als tribunals per insubmissió lingüística: http://www.normalitzacio.net/noticia/index.php?sec=noticia&n=949
i quan el jutge avala la policia rural militar, intentant-lo fer parlar en espanyol:
http://www.normalitzacio.net/noticia/index.php?sec=noticia&n=947

Ho ha dit Jaume Lafont (16/12/2005)Es ben cert que caldria recopilar tota la llarga llista d'accions xenofogues que els nostres veins ocupants espanyols es dediquen a fer des de fa segles.

Imagineu-vos pero, que aquests nomes son els casos que surten a la llum publica. Gent valenta, que encara resisteix, imagineu-vos la grandissima quantitat que hi deu haver.

Ho ha dit Josep Arnau (17/12/2005)De moment, el recull més complet és el de Promocat: http://bloc.balearweb.net/post/375/8522
Impressionant.

Ho ha dit Jaume Lafont (20/12/2005)