Entrada del blog

Arxius del blog

Entrada del web
(bibiloni.net)

Cercador de notes

Contacte privat

Contactar amb Gabriel Bibiloni

 


  RSS 2.0

 

Pàgines de llengua i sociolingüística elaborades per l'autor

 

Com s'ha d'escriure?

 

 

Web recomanat

 

Web recomanat

 

Web recomanat

Sexes i llengües

(12/05/2005)


És una monada la presentadora aquesta de «Sexes». Flora Saura es diu. El programet, en principi de divulgació sexual, sembla més pensat per a la distracció de desenfeinats i gent avorrida que per a la divulgació de res. Però, en tot cas, ella mateixa és el principal agent que provoca amb tota immediatesa la sortida de l’avorriment. La seva mirada tendra amb el capet tombat cap a la dreta; el somrís franc i irreprimit, que dóna tota l’esplendor a una boca immensa però mai excessiva, plena de dents blanquíssimes i en perfecta formació; i aquesta expressió excitant de la dona que et mira amb mescla d’encuriosiment i fervor, com a revelant que alguna cosa de tu la fascina..., uf. Però ai, la vida té males passades d’una duresa despietada. I allò que és un plaer per a un sentit pot ser un turment per a un altre. En aquest cas el plaer per als ulls es barreja de manera immisericorde amb el turment per a les orelles. I és que d’aquells llavis sensuals raja un català amb un horrible accent espanyol, aquesta repulsiva fonètica xava-bleda que va inundant tota l’àrea metropolitana de la capital, pujant com les aigües invasores d’una casa negada, lentament i cap amunt, de les generacions més tendres cap a les més granades.
El més dolorós és la constatació de la degeneració lingüística de TV3, on sembla que l’interès per la qualitat de la llengua –i la fonètica n’és part essencial– ha passat a la cua dels propòsits, i la casa es va omplint de presentadors, actors i veus en off amb el bleda o xava-bleda espanyolitzats per vestit de festa i de dia feiner. O potser –pitjor encara– els qui ho haurien de compondre no són ni conscients –com no ho deu ser la bella presentadora– de l’estat d’indigència lingüística que regna en aquella casa.
Si aquestes paraules li haguessin d’arribar, recomanaria a la periodista la meva Guia de correcció fonètica, que vaig fer pensant en persones com ella, i que, amb el mateix esforç que deu posar per al manteniment dels seus atractius corporals, podria col·locar la seva dicció a la mateixa alçada d’aquells. I si no, mala sort. Sigui com sigui, crec que continuaré mirant el programa –tot i que del contingut no crec que em quedi gaire cosa per a aprendre–, més que res per comprovar si es va produint alguna millorança en la fonètica de la noia, plaer dels meus ulls i turment de les meves orelles.Respostes: 9 comentarisAh! És que de vegades ens deixem enlluernar per l'envàs, sense tenir en compte que el contingut pet ser fatal per a la salut!

Ho ha dit monica jaume (12/05/2005)Com tu has dit el problema principal és que la majoria de la gent ja no és conscient que es parla amb accent espanyol. La gent més jove, sobretot, pensa que senzillament és el "barceloní".

I "gràcies" a TV3 té una empenta brutal. Jo visc a Barcelona i de vegades m'espanto de l'accent que he anat agafant! I sense poder-ho evitar.

Ho ha dit Guillem (12/05/2005)quina gran tonteria

Ho ha dit Jaume (15/05/2005)Bibiloni, fé com jo: lleva es so i queda't just amb s'imatge: ès molt més agradable. Així no hauràs de sofrir es català "bleda" i "xava" d'aquesta joveneta amb tantes dents que fa por…

Ho ha dit Lluís Cerdó Fernández (17/05/2005)No m'agarda que una persona m'adoctrini, i menys en el tema sexual, per això em sembla que el programa Sexes és collonut, perquè surten testimonis, però no m'ensenyen la veritat de la vida. Pel que fa a la fonètica de la presentadora, no és perfecte, cert, però la perfecció és una tendència perillosa i sovint fonamentalista. Tot i que parlar bé és un plaer. Visca la imperfecció!
Xavier.

Ho ha dit Xaviet Torrents (19/05/2005)A mi també m'agrada el programa Sexes. Ho reconec. Però la noia que ho presenta parla xava, això no es pot negar. Ara, a mi em preocupen molt més els barbarismes que sento pel carrer.
Salut a tots i totes!

Ho ha dit Anna Valls (19/05/2005)TV3 cada cop més segueix el model de TVMadrid. Aquest programa n'és un clar exemple.

Ho ha dit Xavier (20/05/2005)No m'havien interessat mai els programes de sexe, els trobava xavacans i tardo-franquistes. Però des del primer dia que vaig veure Sexes em vaig enganxar. Primer pel format, pel seu component antropològic i la seva espontaneitat. Però, a més d'aquestes qualitats intrínseques, m'he enganxat al programa per les virtuts de la presentadora, que a més de la bellesa, li dóna una frescor i una lluentor que contrasta amb tota la xavacaneria pseudocientífica que ens envolta. I l'accent m'importa ben poc perquè és tan digne el xava com el català de les terres de Lleida, Tarragona o del Gironès. ¿O és que els de Barcelona que parlem català amb el nostre accent ens hem d'avergonyir com fa anys passava en els nois que venien d'altres comarques a estudiar a Barcelona? Endavant el programa i endavant la Flora, guapa!

Ho ha dit miquel bernat (15/06/2005)No m'havien interessat mai els programes de sexe, els trobava xavacans i tardo-franquistes. Però des del primer dia que vaig veure Sexes em vaig enganxar. Primer pel format, pel seu component antropològic i la seva espontaneitat. Però, a més d'aquestes qualitats intrínseques, m'he enganxat al programa per les virtuts de la presentadora, que a més de la bellesa, li dóna una frescor i una lluentor que contrasta amb tota la xavacaneria pseudocientífica que ens envolta. I l'accent m'importa ben poc perquè és tan digne el xava com el català de les terres de Lleida, Tarragona o del Gironès. ¿O és que els de Barcelona que parlem català amb el nostre accent ens hem d'avergonyir com fa anys passava en els nois que venien d'altres comarques a estudiar a Barcelona? Endavant el programa i endavant la Flora, guapa!

Ho ha dit miquel bernat (15/06/2005)